ProiecteHuman Art Expo
Proiectul "Human Art" este proiectul de suflet al Ligii Romane contra Reumatismului realizat in parteneriat cu Abbott si se desfasoara sub motto-ul "Arta de a trai dincolo de suferinta ... Ei au ales diferenta!", motto prin care persoane cu afectiuni reumatice, persoane cu dizabilitati (membrii ligii), persoane cu suferinte extreme isi dezvaluie sufletul, gandurile si trairile prin operele de arta realizate, respectiv: arta goblenului, arta sculpturii in lemn, arta picturii sau a eseului si a poeziei.
Totul a pornit de la niste oameni deosebit de talentati care au ales sa lupte cu boala si au decis sa traiasca o viata normala, sa picteze, sa sculpteze, sa realizeze fotografii si expozitii, sa se casatoresca, sa aiba copii, sa se bucure de viata. Ei au ales să fie diferiţi, descoperind arta de a trăi dincolo de suferinţă. Au ales de asemenea sa spere, sa asculte sfatul medicului reumatolog si sa nu cedeze in fata aspectelor birocratice. Si au invins. Au fost ajutati de familii, prieteni, medici, autoritati.
In cadrul proiectului au fost organizate mai multe evenimente "HUMAN ART" dedicate persoanelor cu boli osteoarticulare, oferindu-le acestora oportunitatea de a aduce bucurie si dragoste altora prin arta mainilor si a sufletului. Astfel, in cadrul vernisajelor ce însotesc permanent evenimentele "Human Art Expo", au putut fi admirate sculpturi migaloase realizate de un miner, goblenuri mestesugite executate de o asistenta medicala si fotografii realizate de fotograful profesionist Florin Mihai (www.florinmihai.ro) din Piatra-Neamt. Expozitiile au avut ca principal obiectiv transmiterea unui semnal si a unui mesaj puternic catre publicul larg, mass media si autoritati.
Cei mai buni specialisti în domeniu au vorbit despre implicatiile afectiunilor reumatismale asupra pacientilor (oameni ce nu pot manca, nu se pot îmbraca, nu se pot spala si, de la caz la caz, îsi pierd prematur locurile de munca pentru ca articulatiile lor se deformeaza) si, implicit, despre modalitatile de recuperare a pacientilor care sufera de aceste boli grave. De asemenea, in cadrul discutiilor interactive purtate cu reprezentantii mass-media, specialistii romani in domeniul reumatologic au subliniat incidenta crescuta si impactul major al bolilor reumatice autoimune asupra persoanelor tinere (pana in 35 de ani) si necesitatea diagnosticarii precoce, coroborata cu scheme de tratament agresive (tratamente biologice) inca din fazele incipiente ale bolilor, obiectivul final urmarit fiind remisia (oprirea evolutiei) acestor boli.
Proiectul isi propune mediatizarea Ligii Romane contra Reumatismului la nivel national si international, atragerea de noi membri, realizarea de parteneriate dar si cresterea accesului pacientilor la informatii privind boala lor, posibilitatile de diagnostic, tratament, drepturile pe care acestia le au si cum pot lupta pentru aceste drepturi.
Un poster cu lucrarile si marturiile pacientilor, prezentat in cadrul Congresulului PARE (People with Arthritis and Reumathism in Europe) din Budapesta "Bolile reumatice si viata profesionala" [7 - 9 Noiembrie 2008] a obtinut aprecieri unanime din partea tuturor participantilor si specialistilor in domeniu, trezind un real interes fata de actiunile viitoare preconizate de Liga Romana contra Reumatismului, respectiv: realizarea unui catalog si expunerea lucrarilor in cadrul mai multor expozitii nationale si internationale.
Cartea de vizita a proiectului "Human Art"
Ideea proiectului a venit chiar de la membrii ligii, care simt nevoia sa-si exprime suferinta si trarile prin arta mainilor si a sufletului, respectiv: arta goblenului, arta sculpturii in lemn, arta picturii sau a eseului.
Motto-ul proiectului: "Arta de a trai dincolo de suferinta ... Ei au ales diferenta!..."
Obiective:
realizarea de campanii locale si nationale in vederea sensibilizarii opiniei publice, a autoritatilor guvernamentale si medicale asupra nevoilor persoanelor cu afectiuni reumatice, persoanelor cu dizabilitati;
atragerea de noi membri in cadrul organizatiei in vederea consolidarii unei ligi puternice, a carei "voce" sa aiba ecou la nivel national si international.
Evenimente:
- primul vernisaj: Eforie Nord, aprilie 2008
- poster prezentat in cadrul Congresului PARE din Budapesta (noiembrie 2008), unde lucrarile pacientilor romani au fost unanim apreciate de catre pacienti si specialisti din ligi similare din Europa;
- vernisajul de Craciun (decembrie 2008);
- evenimentul aniversar "Human Art Expo - 1 AN" (mai 2009)
Proiectul a demonstrat ca printre noi exista oameni care nu sufera pentru arta, ci inving suferinta lor prin arta.